Ιστορικές ανατροπές σε εύρος, ένταση και πολιτικές επιπλοκές, επεφύλασσε η λαϊκή ετυμηγορία που αφήνει πίσω της ρευστό τοπίο για την επόμενη μέρα. Ο δικομματισμός κατέρρευσε, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκεντρώνουν τα χαμηλότερα, μεταπολιτευτικά, ποσοστά τους. Το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί στην 3η θέση, επανερχόμενο, περίπου, στην απήχηση που κατείχε στο ανώριμο, πολιτικά, τοπίο του 1974. Η ΝΔ καταβυθίζεται σε απόλυτο εκλογικό ναδίρ, ενώ η ψήφος στις «αντιμνημονιακές» δυνάμεις ενισχύεται.
Στη 2η θέση της εκλογικής προτίμησης ανέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ χάνει ύστερα από πολλά χρόνια την τρίτη θέση, ενώ νεοπαγείς πολιτικές δυνάμεις, όπως οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες», επιτυγχάνουν δυναμική αποτύπωση στο εκλογικό σώμα. Τέλος, η ψήφος οργής φαίνεται να οδηγεί σημαντικό κομμάτι των εκλογέων στην ομάδα της "χρυσής Αυγής".
Το ηχηρό ράπισμα των εκλογέων είχε για κύριο αποδέκτη, ποσοτικά, το ΠΑΣΟΚ, πολιτικά όμως αποδόμησε κυρίως τη Νέα Δημοκρατία, αφού οι αλαζονικές εισηγήσεις για μονοκομματικές πόσω μάλλον αυτοδύναμες κυβερνήσεις αποδοκιμάστηκαν πανηγυρικά.
Η λαϊκή ετυμηγορία ενεργοποίησε πάντως το κεντρικό βασικό ερώτημα, στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και δείχνει να έχει αφυπνίσει ανακλαστικά εθνικής υπευθυνότητας.
Αμέσως μετά την παγιοπιοίηση του αποτελέσματος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που χαρακτήρισε «ιδιαίτερα επώδυνη» για το ΠΑΣΟΚ την εκλογική ημέρα, εξέφρασε την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας συγκροτούμενης από δυνάμεις ευρωπαϊκού προσανατολισμού και ανεξάρτητα από τη θέση που έλαβαν έναντι του μνημονίου, αναγνωρίζοντας παράλληλα πως «μια κυβέρνηση του παλιού δικομματισμού» δεν είναι εφικτή.
Πραγματοποιώντας, έστω και κατόπιν εορτής, στροφή 180 μοιρών από την προεκλογικά άκαμπτη θέση του περί μη συνεργασίας, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε «έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας» σε όσες δυνάμεις δέχονται την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας. «Κατανοώ την οργή του κόσμου, αλλά η ΝΔ δεν θα αφήσει ακυβέρνητη τη χώρα», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Στη θέση του για συνεννόηση πρωτίστως με τις δυνάμεις της Αριστεράς επέμεινε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, προκειμένου «να αποκτήσει ο τόπος κυβέρνηση που θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση».
Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, από αύριο θα επιδιώξει συνεννόηση πρωτίστως με τις δυνάμεις της Αριστεράς, επισημαίνοντας πως επιβραβεύτηκε η πρόταση για κυβέρνηση της Αριστεράς «που με τη στηριξη του λαού θα ακυρώσει το μνημόνιο και θα ανατρέψει την προδιαγεγραμμένη πορεία του λαού μας προς της δυστυχία».
Αλ. Παπαρήγα: «Οχι» στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ
Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε εκ νέου η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα:
«Παραμένουμε στο όχι στη συνεργασία», τόνισε η κ. Παπρήγα, αφού, όπως είπε, για να συμμετάσχει το ΚΚΕ σε μια τέτοια κυβέρνηση, θα έπρεπε να κάνει «ριζική στροφή», μια «τούμπα», αλλά και σε «απαράδεκτους συμβιβασμούς» όσον αφορά στα λαϊκά συμφέροντα.
Η γγ του ΚΚΕ κάλεσε τους πολίτες να μην παραπλανηθούν από τη «μεταμφίεση» του πολιτικού συστήματος που θα επιχειρηθεί τις επόμενες ημέρες. Χαρακτήρισε παράλληλα «μεγάλη παρακαταθήκη» το γεγονός ότι μόνο του το Κομμουνιστικό Κόμμα έδωσε τη μάχη της προβολής της δικής του εναλλακτικής πρότασης, απέναντι σε ένα σύνολο φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.
Π. Καμμένος: Ήρθε η ώρα κυβέρνησης εθνικού σκοπού
Αυτό που χρειάζεται πλέον η χώρα είναι μία κυβέρνηση εθνικού σκοπού, τόνισε, σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ.
Το «ούτε νεκρός» (για συνεργασία με ΝΔ) ισχύει, απάντησε σε σχετική ερώτηση, «δεν συνεργαζόμαστε με δοσίλογους», ξεκαθάρισε ο κ. Καμμένος, ενώ για το ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι συμφωνούν μόνο στα οικονομικά. Διαφωνούμε, επεσήμανε, σε εθνικά θέματα, όπως πχ αυτό της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στα ελληνοτουρκικά και σε αυτό της λαθρομετανάστευσης.
Φ. Κουβέλης: Δεν θα δώσουμε αριστερό άλλοθι
Ο ελληνικός λαός μίλησε, καταδίκασε τις επιλογές του μνημονίου, σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, και εκτίμησε πως το εκλογικό αποτέλεσμα αποτυπώνει την οργή και αγανάκτηση των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε και την ανησυχία του για την είσοδο στη Βουλή της Χρυσής Αυγής.
Εθνική υπευθυνότητα ζήτησε ο Γ. ΚαρατζαφέρηςΟ ελληνικός λαός μίλησε, καταδίκασε τις επιλογές του μνημονίου, σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, και εκτίμησε πως το εκλογικό αποτέλεσμα αποτυπώνει την οργή και αγανάκτηση των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε και την ανησυχία του για την είσοδο στη Βουλή της Χρυσής Αυγής.
«Οι όποιες προσπάθειες του πολιτικού κόσμου πρέπει να κινούνται πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά σε ένα πλαίσιο εθνικής υπευθυνότητας για τη σωτηρία του τόπου» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
Όπως ανέφερε, «με σεβασμό στην ψήφο του λαού ξεκαθαρίζουμε ότι οι θέσεις μας θα παραμείνουν σταθερές και εθνικά φερέγγυες». Σημείωσε ακόμη πως «η πατρίδα γι' εμάς είναι πάνω απ' όλα και πάνω απ' όλους, σε όλες τις πράξεις μας, όπως μέχρι τώρα, έτσι και στο μέλλον, θα είναι η θέση μας αυτή και ο οδηγός μας».
Στ. Μάνος: Θα βοηθήσουμε για να μη διαλυθεί ο τόπος
Την ελπίδα να μπορέσουν οι δυνάμεις που αναδείχθηκαν «να κυβερνήσουν τη χώρα που κινδυνεύει» εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΡΑΣΗΣ, Στέφανος Μάνος. Τόνισε επίσης ότι η ΔΡΑΣΗ θα βοηθήσει, με τις δυνάμεις που διαθέτει, καθώς, όπως είπε, «κινδυνεύει να διαλυθεί ο τόπος».
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο φιλελεύθερος χώρος, στο βαθμό που αυτός εκφράζεται από τους σχηματισμούς της Δράσης, της Δημοκρατικής Συμμαχίας και του κόμματος «Δημιουργία Ξανά», καίτοι συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 6 τοις εκατό, δεν επιτυγχάνει είσοδο στη Βουλή.Την ελπίδα να μπορέσουν οι δυνάμεις που αναδείχθηκαν «να κυβερνήσουν τη χώρα που κινδυνεύει» εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΡΑΣΗΣ, Στέφανος Μάνος. Τόνισε επίσης ότι η ΔΡΑΣΗ θα βοηθήσει, με τις δυνάμεις που διαθέτει, καθώς, όπως είπε, «κινδυνεύει να διαλυθεί ο τόπος».
Η τελική εκτίμηση αποτελέσματος της Singular Logic που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών τα αποτελέσματα προβλέπει επτακομματική Βουλή και θρίλερ για την είσοδο ή όχι ακόμη τριών κομμάτων (με τη στατιστική πιθανότητα λάθους στο 0,5).
Σύμφωνα με την εκτίμηση της Singular Logic τα τελικά αποτελέσματα θα κυμανθούν ως εξής:
- ΝΔ: 19,18% - 109 έδρες
- ΣΥΡΙΖΑ 16,3% – 50 έδρες
- ΠΑΣΟΚ 13,63% – 42 έδρες
- ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ : 10,5% - 32 έδρες
- ΚΚΕ 8,46% – 26
- ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 7,04% - 22 έδρες
- ΔΗΜΑΡ: 6% - 19 έδρες
- Εκτός βουλής φαίνεται να μένουν τα κόμματα: ΛΑΟΣ με ποσοστό 2,89%, Οικολογοι Πράσινοι με ποσοστό 2,91% και Δημοκρατική Συμαχία με ποσοστό 2,59%
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου