Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Έρχεται δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση;

Έρχεται δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση;


Ανοιχτό το ενδεχόμενο να διενεργηθεί δημοψήφισμα άφησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και ενώ αναφερόταν στη συνταγματική αναθεώρηση. Η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα βάζοντας σε πρώτο πλάνο τη συνταγματική αναθεώρηση.Χθες, κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα επιβεβαιώθηκε ότι ψηλά στην ατζέντα για την κυβέρνηση βρίσκεται το θέμα των θεσμικών αλλαγών και η πρόταση θα παρουσιαστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στις 24 Ιουλίου. Η ημερομηνία μόνο τυχαία δεν είναι, αφού συμπίπτει με την ημέρα εορτασμού της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην χώρας.
Όπως τυχαίο δεν είναι και το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, ως τον επικεφαλής της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Αυτό για τους «παροικούντες στην Ιερουσαλήμ», σηματοδοτεί και ισχυροποίηση της ομάδας εντός της κυβέρνησης, που τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής. Ο κ. Κατρούγκαλος είναι θερμός υποστηρικτής της απλής αναλογικής, όπως έχει τονίσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, ενώ υπέρ της μείωσης του εκλογικού μπόνους από 50 σε 20 έδρες έχει ταχθεί και ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουπλής, που επίσης έλαβε μέρος στη χθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου.
 
Αυτό που προέκυψε ως συμπέρασμα και «διαρρέεται» από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφορικά με τη χθεσινή σύσκεψη, είναι ότι «συζητήθηκε και το ζήτημα του εκλογικού νόμου, με κατεύθυνση την απλή αναλογική» και με ένα νέο, εντελώς φρέσκο πολιτικό περιεχόμενο».
     

Κλείδωσαν οι εκκρεμότητες για την πρώτη αξιολόγηση 

Την ίδια ώρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι κλείδωσαν όλα τα προαπαιτούμενα, που ήταν απαραίτητα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης. Σύμφωνα με την ίδια τα αγκάθια αφορούσαν στο Ελληνικό και σε αλλαγές στη δομή της πολιτικής αεροπορίας τα οποία λύθηκαν και τα δυο σήμερα. Συγκεκριμένα, κατά την κυβερνητική εκπρόσωπο εντός της ημέρας θα γίνει η υπογραφή μνημονίου (MoU) μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και αναδόχου με χρονικό ορίζοντα την 16η Νοεμβρίου του 2016. 
 
Αυτό κατά την ίδια σημαίνει ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για το Ελληνικό διότι για την κυβέρνηση ο στόχος είναι η αύξηση επενδύσεων με δημόσιο όφελος, η αύξηση πρασίνου με μείωση δόμησης. 
Η κα Γεροβασίλη αρνήθηκε ότι υπάρχει προαπαιτούμενο στην αξιολόγηση η εξασφάλιση του "ακαταδίωκτου" για τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ αυτό δεν αποτελεί αγκάθι διότι η διευθέτησή του δεν αφορά την κυβέρνηση αλλά κάποιες ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν με την Deutsche Telekom και θα έχουν διευθετηθεί έως την εκταμίευση της δόσης. Εξ ου και όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος το θέμα του ΟΤΕ δεν θα βρίσκεται στην ατζέντα του επικείμενου EuroWorking Group.
Παράλληλα, η ίδια διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι, δεν έχει τεθεί θέμα κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού. 
Η κα Γεροβασίλη έκανε λόγο για προσπάθεια να δημιουργηθεί εκ του μηδενός ένα κλίμα τρομοκράτησης των εργαζομένων και διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για έναν εντελώς ανύπαρκτο το ζήτημα, που δεν έχει τεθεί ποτέ από πλευράς θεσμών. Παράλληλα, έστρεψε τα βέλη της κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ζήτημα που δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να προκαλέσει δυσαρέσκεια εναντίον της κυβέρνησης και να αξιοποιηθεί πολιτικά από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
 
Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, εν όψει της αξιολόγησης του φθινοπώρου, αυτό που υπάρχει στο τραπέζι είναι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, όπως είπε, για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, τη  θεσμοθέτηση του lock out και τις ομαδικές απολύσεις.
Η κυβέρνηση εργάζεται για να αποτρέψει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις, πρόσθεσε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρει. 
 
Σημείωσε ακόμη ότι έχει ήδη θέσει στις διαπραγματεύσεις το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 
 
Στο σημείο αυτό η κα Γεροβασίλη, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση για τις ομαδικές απολύσεις, τον συνδικαλιστικό νόμο και το lock out, αντί να υπερασπίζεται τον 13ο και 14ο μισθό "που δεν απειλούνται από κανέναν".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου