Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Viva με 40.... κούπες!


Έφηβος ετών 88 και εσχάτως 40 πρωταθλημάτων. Κάπως έτσι αποτυπώνεται σε μία γραμμή η ιστορία του κατακτητή Ολυμπιακού. Οι ερυθρόλευκοι γιόρτασαν την κατάκτηση του 40ου πρωταθλήματος μαζί με τον κόσμο τους. Στο Καραϊσκάκη που γέμισε χρώματα. Στο Φάληρο που κατακλύστηκε από παιδιά. Παιδιά που στην διήγηση των παλαιότερων έμαθαν για τα κατορθώματα του Μουράτη, του Σιδέρη, του Αναστόπουλου και όλων των μεγάλων άσων. Έμαθαν για την συμβολή τους για να σχηματίσουν οι τίτλοι τον αριθμό “40”. Διδάχθηκαν, στο μάθημα της κερκίδας και γι αυτούς τους μεγάλους που δεν είχαν την ευκαιρία να σηκώσουν στον ουρανό του Φαληρικού γηπέδου ένα τρόπαιο πρωταθλητή. Τον Προτάσοφ, τον Ντέταρι, τον Μπλαχίν και όλους τους άλλους που τίμησαν την ερυθρόλευκη στα πέτρινα χρόνια.
Η πληρότητα των θέσεων δεν κατέγραψε sold out, όμως όσοι βρέθηκαν στις κερκίδες ήταν απόλυτα εναρμονισμένοι με την γιορτή. Ο κόσμος του Ολυμπιακού έθαψε σχεδόν οριστικά τις όποιες πίκρες κατά την διάρκεια της σεζόν και έστειλε σαφές μήνυμα ενότητας, νικώντας ανακοινώσεις και υπόνοιες διχόνοιας. Το πρωτάθλημα αριθμός 40 και όλες οι κούπες ανήκουν στην ιστορία και σε όσους την έγραψαν. Αυτή η ιδέα κυριάρχησε στην φιέστα.
 
Ταξίδι στον χρόνο με μαγικό χαλί τα 40 τρόπαια
Ο μικρός Κωνσταντίνος είναι πολύ τυχερό παιδί. Όπως και κάθε μικρός που παίζει μπάλα στην αλάνα με ερυθρόλευκη φορεσιά. Ο πιτσιρικάς λοιπόν άρχισε το ταξίδι στον χρόνο με πρώτο σταθμό το 1954 όταν η ομάδα του Πειραιά κατέκτησε το 10ο πρωτάθλημα. Ακολούθησε το 1975 (20ο), το 2001 (30ο) και το έτος 2013 (40ο).
Δίπλα από κάθε αστέρι θέση είχε μια μεγάλη μορφή του παρελθόντος. Ηλίας Ρωσίδης, Γιάννης Γκαϊτατζής, Ζιοβάνι και Αβράαμ στάθηκαν δίπλα από κάθε αστέρι, ως ιεραπόστολοι της κόκκινης φουρνιάς ποδοσφαιρστών. Πήρε φωτιά το video wall καθώς μπροστά στα μάτια του κόσμου παρέλασαν οι μορφές όλων των μεγάλων άσων του παρελθόντος που τίμησαν την ερυθρόλευκη και έφεραν τίτλους στον Πειραιά. Ο κόσμος παραληρούσε στην θέα κάθε μεγάλου ονόματος.
 
Παρέλαση τροπαίων!
Είχε φτάσει η ώρα για το κλου της φιέστας. Για πρώτη φορά τα προηγούμενα 39 τρόπαια στήθηκαν στα σταντ του ειδικού διαδρόμου που σχεδιάστηκε ειδικά για τις ανάγκες τις γιορτής. Ο πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ Γιάννης Μώραλης, παρέδωσε την τελευταία κούπα στον πρόεδρο του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη.
 
Τα χέρια του Αβρράαμ και ο... Παράδεισος!
Ο κόσμος αδημονούσε. Ο παρουσιαστής της βραδιάς, Χρήστος Φερεντίνος έδωσε το έναυσμα για την άρση του τροπαίου υπό τους ήχους του “We are the champions” των Queen. Ο Βασιλιάς κάθισε στον θρόνο του για 40η φορά. Ξεκάθαρος συμβολισμός για την στιγμή που ο Αβράαμ Παπαδόπουλος σήκωνε όσο πιο ψηλά μπορούσε το τρόπαιο. Η νύχτα έγινε μέρα από τα αμέτρητα βεγγαλικά. Η βραδιά ήταν στο απόγειο... Δεν έλειψαν τα “όλε” σε απόλυτο συντονισμό εξέδρας και παικτών. Βραδιά γιορτής! Αποθέωση για τον Μάρκο Πάντελιτς (τι πρωτότυπο!) από τους οργανωμένους κι ας μετρά ελάχιστα λεπτά συμμετοχής στην εφετινή προσπάθεια, ενώ πολύ ωραία εικόνα συνέθεσαν οι Μασάντο και Κοντρέρας με τις σημαίες Πορτογαλίας και Χιλής αντίστοιχα.
 
Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ”
Λίγο πριν από την έναρξη του ματς Καρεμπέ και Ζιοβάνι διέσχισαν μαζί τον αγωνιστικό χώρο και γνώρισαν την αποθέωση από τον κόσμο στις κερκίδες. “Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ Καρεμπε” και “Ζιοβάνι Ολιβέιρα οε οε” ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν. Οι δύο μεγάλοι άσοι του παρελθόντος έκαναν βόλτα στον αγωνιστικό χώρο και σαν να μην πέρασε μια μέρα ένιωσαν ακόμα μία φορά τι σημαίνει Ολυμπιακή γιορτή. Ένιωσαν την δεδομένη λατρεία του κόσμου στο πρόσωπό τους.
 
Οι κούπες είναι αμέτρητες Ολυμπιακέ”
Η πρώτη φιέστα έγινε στο ημίχρονο με τους αθλητές και τις αθλήτριες των τμημάτων βόλει να ανάβουν σπίθα πανηγυρισμών στο Φάληρο. Πέντε τρόπαια, τρία οι άντρες και δύο οι γυναίκες, υψώθηκαν στον πειραιώτικο ουρανό και οι ιαχή “όλε όλε” ξεσήκωσε την κερκίδα. Κρατώντας ένα μεγάλο πανό οι βολειμπολίστες ευχαρίστησαν την Θύρα 7 και τους οργανωμένους για την συμπαράστασή τους όλη την χρονιά. Τα πρώτα καπνογόνα άναψαν...

Το ...καθήκον έκρυβε θέαμα
Οι ερυθρόλευκοι έκαναν το καθήκον τους την τελευταία αγωνιστική, αποζημιώνοντας τον κόσμο που βρέθηκε στην γιορτή με νίκη απέναντι στον Πανιώνιο (2-1) και ωραίο θέαμα. Σε αυτό συνέβαλε και η ομάδα του Κωνστανίνου Παναγόπουλου. Έξυπνο στήσιμο από τον τεχνικό του Πανιωνίου που ακολούθησε το πνεύμα του αγώνα. Ανοιχτά έπαιξαν και οι δύο ομάδες με στόχο το θέαμα.
Η επιλογή της ενδεκάδας από τον Μίτσελ είχε ξεκάθαρο στόχο. Το θέαμα. Με Μήτρογλου και Τζεμπούρ στην επίθεση και τον Φετφατζίδη σε ελεύθερο ρόλο οι ερυθρόλευκοι μπήκαν αποφασισμένοι στο γήπεδο για να ικανοποιήσουν το κοινό τους. Έξυπνη τακτική από τον Παναγόπουλο, έστησε τον Πανιώνιο, όχι για να παίξει ρόλο κομπάρσου, αλλά με στόχο να παράξει και να συμμετέχει στο ...τάνγκο ενός ωραία ζευγαριού στον αγωνιστικό χώρο. Ο τεχνικός του Πανιωνίου έριξε στο ματς ότι πιο γρήγορο διέθετε στην φαρέτρα του. Αποτέλεσμα, ατελείωτη παραγωγή φάσεων και για τις δύο ομάδες. Τα ηνία κρατούσε ο Ολυμπιακός, αλλά ο Πανιώνιος ήταν σε όλη την διάρκεια του αγώνα πολύ ανταγωνιστική και συνάμα ευχάριστη στο μάτι του ουδέτερου φιλάθλου) ομάδα. Έπαιξε ιδανικά την κόντρα επίθεση και παρήγαγε σημαντικές φάσεις ειδικά μετά την ισοφάριση.
Το σκορ για τον Ολυμπιακό άνοιξε ο Μήτρογλου με έξυπνο σουτ ύστερα από πάσα του Χολέμπας (12'). Ο Πανιώνιος απάντησε με τον Σάμαρη στο 20' με δυνατό σουτ. Ένα γκολ που χειροκροτήθηκε από τον κόσμο, καθώς ο μέσος του Πανιωνίου έχει ακουστεί για την επόμενη μεταγραφική περίοδο. Η εικόνα του ματς δεν άλλαξε στο δεύτερο μέρος. Πιο ζεστός ο Ολυμπιακός στην αναζήτηση του γκολ (δοκάρι ο Φέτφατζίδης 64'), με αντεπιθέσεις έψαξε το σκορ ο Πανιώνιος. Από μία στημένη φάση με εκτελεστή τον Ιμπαγάσα, ο Αβράαμ Παπαδόπουλος νίκησε με κεφαλιά τον Ανέστη για το προβάδισμα του Ολυμπιακού (72').
Το σουτ του Γκρέκο και το τετ α τετ του Φετφατζίδη δεν έφεραν τρίτο γκολ. Το 2-1 παρέμεινε μέχρι το τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου