Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Καρακώστας: "Ακατάλληλο το νερό στα χωριά.."

Τον Ιούλιο, με μεγάλη καθυστέρηση, πάρθηκαν δείγματα από το πόσιμο νερό, στα ορεινά του δήμου Ναυπακτίας. Στις 7 Σεπτεμβρίου έφθασαν τα αποτελέσματα με fax στην ΔΕΥΑΝ και αφού προηγήθηκαν επίμονες παρεμβάσεις για το θέμα αυτό, από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης Θ. Κοτρωνιά και Κ. Νούλα. Μέχρι τότε η πλειοψηφία στον δήμο Ναυπακτίας, σφύριζε αδιάφορα.
Και βέβαια τα αποτελέσματα των εξετάσεων του νερού ήταν τραγικά. Το 60% των δειγμάτων έδειξαν νερό ακατάλληλο, πλούσιο σε εντερόκοκκους και e. coli.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Και πέρυσι το νερό ήταν στην ίδια περίπου κατάσταση. Αφού μάλιστα ο δήμος Ναυπακτίας ελάχιστα ασχολήθηκε με το θέμα, στο διάστημα που μεσολάβησε, δυστυχώς μόνο ένα θαύμα θα μπορούσε να μας σώσει. Αυτό τελικά δεν έγινε και όλο το καλοκαίρι οι κάτοικοι του ορεινού όγκου, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, έπιναν νερό αρτύσιμο. Τζάμπα πήγε και η νηστεία του δεκαπενταύγουστου. Όσο για τους 300 ποδηλάτες που μας επισκέφθηκαν στους ποδηλατικούς αγώνες της Άνω Χώρας, είναι βέβαιο ότι τους περιποιηθήκαμε δεόντως. Στην γιορτή που οργανώθηκε γι’ αυτούς τους κεράσαμε μπίρα και όχι νερό (ευτυχώς)!!!
Μπροστά στην δύσκολη αυτή κατάσταση στις 7 Σεπτεμβρίου το δ.σ. της ΔΕΥΑΝ, συνεδρίασε και πήρε κάποιες αποφάσεις. Κατ’ αρχήν να ενημερώσει άμεσα τους κατοίκους του ορεινού όγκου και να τους εφοδιάσει με εμφιαλωμένο νερό. Να οργανώσει παρεμβάσεις (καθαρισμός δεξαμενών κλπ) ώστε το συντομότερο δυνατόν να τροφοδοτηθεί το δίκτυο ύδρευσης με πόσιμο νερό.
Στην συνέχεια μετά από επισκέψεις κλιμακίου τεχνικών της ΔΕΥΑΝ στα ορεινά να οργανώσει σε επόμενη συνεδρίασή του τις παρεμβάσεις του (καθαρισμούς, περιφράξεις, τοποθέτηση χλωριωτήρων) και τους αναλυτικούς ελέγχους στο δίκτυο ύδρευσης ώστε να μην αντιμετωπίσουμε ανάλογα προβλήματα και την επόμενη χρονιά.
Επίσης μετά από πρόταση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου (που έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το δ.σ. της ΔΕΥΑΝ) αποφασίστηκε να καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, για την απαράδεκτη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Εξ αιτίας αυτής, για δυο μήνες οι κάτοικοι της ορεινής Ναυπακτίας έπιναν ακατάλληλο νερό, με σοβαρές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία.
Τα παραπάνω είναι τα απολύτως απαραίτητα, μήπως και καταφέρουμε να δρομολογήσουμε επιτέλους λύσεις, ειδικά τώρα που η ορεινή Ναυπακτία βιώνει την πλήρη σχεδόν εγκατάλειψη, λόγω Καλλικράτη αλλά και από την ολιγωρία, της υπό τον κ. Μπουλέ διοίκησης του δήμου.
Κι όμως ένα μαγικό χέρι φαίνεται να φρενάρει ακόμη και τα αυτονόητα.
Τα στελέχη της παράταξης Μπουλέ ψιθυρίζουν ότι «δεν έγινε και τίποτα, σοβαρό», «δεν είναι ανάγκη να ενημερωθεί ο κόσμος», «δεν χρειάζεται να τρέχουμε στον εισαγγελέα» και άλλα τέτοια ευτράπελα, που καταλήγουν να είναι τραγικά, αφού αφορούν στην υγεία μερικών χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.
Στην πράξη, δηλαδή, δεν εφαρμόζουν ομόφωνες αποφάσεις του δ.σ. της ΔΕΥΑΝ.
«Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε ίσως κάποιο θαύμα».
Λες και οι στίχοι των μοιραίων του Βάρναλη γράφτηκαν για την περίπτωση που συζητάμε.
Δεν μπορώ να ξέρω γιατί παίζουν με την δημόσια υγεία. Ίσως θέλουν να κρύψουν τις ευθύνες τους και την αδιαφορία τους. Τελικά όμως λίγο μας ενδιαφέρει το γιατί. Το ουσιαστικό είναι να λύσουμε το πρόβλημα.
Με την σημερινή μου δήλωση προσπαθώ να προλάβω να μην μας βρει μεγαλύτερο κακό. Δηλώνω ότι θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου, για να μην κουκουλώσουμε τους υπεύθυνους της μεγάλης καθυστέρησης στην ενημέρωση του κόσμου. Ότι είναι δυνατό για να μην υπάρξει και τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι με ακατάλληλο πόσιμο νερό στην ορεινή Ναυπακτία.
Ούτε τα στομάχια μας αντέχουν άλλο, ούτε η Ναυπακτία αντέχει κι άλλη δυσφήμηση.

Κώστας Καρακώστας, εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης στο δ.σ. της ΔΕΥΑΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου