Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Ο Ερντογάν χαμηλώνει τους τόνους.... O Πούτιν... όχι!

Ρωσία - Τουρκία: Ο Ερντογάν χαμηλώνει τους τόνους, ο Πούτιν πάλι όχι!

- Λαβρόφ: Υποκριτής ο Ερντογάν! Ήταν προσχεδιασμένη η κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου!
- Ερντογάν: Δεν ξέραμε ότι ήταν ρωσικό το μαχητικό που ρίξαμε
- Πούτιν: Ο Ερντογάν θέλει να ισλαμοποιήσει την Τουρκία - Θα συνεχίσουμε τις επιδρομές στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας
- Η Ουκρανία κλείνει τον εναέριο χώρο της σε ρωσικά αεροσκάφη!

Μπορεί τις τελευταίες ώρες η Τουρκία να προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους της πολεμικής αντιπαράθεσης με την Ρωσία, ωστόσο το Κρεμλίνο δεν δείχνει την ίδια διάθεση. Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, όσο και ο εκπρόσωπος του Πούτιν ρίχνουν και πάλι λάδι στην φωτιά κατηορώντας για πολλά πράγματα την τουρκική πλευρά.

Ο Λαβρόφ, χαρακτήρισε τον Ερντογάν υποκριτή αφού κατέρριψε το ρωσικό αεροπλάνο, ενώ είχε καταδικάσει την Συρία που έκανε το ίδιο με το τουρκικό Φάντομ το 2012. Είπε ακόμα ότι όλο αυτό ήταν προσχεδιασμένο από την Ρωσία. Από την άλλη, το Κρεμλίνο μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία.

"Θα θέλαμε οι τρομοκράτες και οι μαχητές να μείνουν ακόμη πιο πέρα από τη μεθόριο με την Τουρκία, αλλά δυστυχώς έχουν μια τάση να βρίσκονται σε συριακό έδαφος κοντά στην τουρκική μεθόριο", δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης. "Οι επιχειρήσεις (της Ρωσίας) θα συνεχιστούν χωρίς αμφιβολία", είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Ερντογάν πάντως ψάχνει πυροσβεστήρα...
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το πήρε το μήνυμα. Και ψάχνει... πυροσβεστήρα για να σβήσει τη φωτιά που άναψε η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στην περιοχή στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, όπου βρίσκονται οι Τουρκμάνοι. Από το περιστατικό έχασαν τη ζωή του ο ένας από τους πιλότους του Su-24, ο δεύτερος είναι ζωντανός στα χέρια Σύρων ανταρτών, και ο πιλότος ενός ελικοπτέρου που εστάλη στην περιοχή για να ψάξει για το μαχητικό.

Σύμφωνα με έγγραφο του Τούρκου πρέσβη στον ΟΗΕ, την οποία ανέβασε στο λογαριασμό του στο twitter το Wikileaks, δυο αεροσκάφη Su-24 παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο και παρά το γεγονός πως τους δόθηκαν 10 προειδοποιήσεις σε 5 λεπτά, τα δυο αεροσκάφη που βρίσκονταν στα 19.000 πόδια. Σύμφωνα με την επιστολή, το τουρκικός εναέριος χώρος παραβιάστηκε σε βάθος 1,36 μιλίων και σε μήκος 1,15 μιλίων για 17 δευτερόλεπτα.

Ερντογάν: Δεν ξέραμε πως είναι ρωσικό
Σε μια προσπάθεια να... μην ρίξει άλλο λάδι στη φωτιά που προκάλεσε η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, ο πρόεδρος της Τουρκίας, όπως αναφέρει το Russia Today, δήλωσε πως η Άγκυρα δεν ήξερε ότι το μαχητικό που παραβίασε τον εναέριο χώρο της (για 17 δευτερόλεπτα...) ήταν ρωσικό. Η τουρκική αεροπορία δεν ήξερε πως το αεροσκάφος ήταν ρωσικό όταν το κατέρριψε, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προσπαθώντας να χαμηλώσει τους τόνους. «Ενημερωθήκαμε για την παρουσία ενός αεροσκάφους άγνωστης εθνικότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, μιλώντας σε επιχειρηματικό συμπόσιο στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί οποιαδήποτε κλιμάκωση και πως ενήργησε απλώς για να υπερασπισθεί τη δική της ασφάλεια και τα δικαιώματά της επί των συνόρων της. Επέμεινε μάλιστα ότι το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος χτυπήθηκε όταν βρισκόταν εντός του τουρκικού εναερίου χώρου και κατέπεσε σε συριακό έδαφος, αν και συντρίμμια του έπεσαν στην Τουρκία και τραυμάτισαν δύο Τούρκους πολίτες.
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να κλιμακώσουμε το συμβάν. Απλώς υπερασπιζόμαστε την ασφάλειά μας και τα δικαιώματά μας επί των συνόρων μας», τόνισε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η πολιτική της Τουρκίας στη Συρία.

Επανέλαβε επίσης, δικαιολογώντας ξανά την κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi από την τουρκική πολεμική αεροπορία, ότι ζητήθηκε από το ρωσικό μαχητικό «10 φορές σε διάστημα 5 λεπτών» να φύγει από τον τουρκικό εναέριο χώρο.

«Θα συνεχίσουμε τις ανθρωπιστικές μας προσπάθειες και στις δύο πλευρές των συνόρων. Είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε ένα νέο κύμα μετανάστευσης», είπε, αλλά δεν παρέλειψε να καταγγείλει για μία ακόμη φορά τη ρωσική επέμβαση στη Συρία στο πλευρό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Κανείς δεν είναι αφελής. Εκείνοι (οι Ρώσοι) ισχυρίζονται ότι θέλουν να βάλουν κατά του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), όμως σε αυτή την περιοχή δεν υπάρχουν μαχητές του Νταές. Πλήττουν τους Τουρκομάνους του Μπαγιρμπουκάκ», επέμεινε ο Ερντογάν.

Πούτιν: Αποφύγετε την Τουρκία – Θέλουν να την ισλαμοποιήσουν
Την ίδια ώρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εξακολουθεί να εκτοξεύει πυρά κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως μεταδίδει το Russia Today, ο πρόεδρος της Ρωσίας κατηγόρησε τον Τούρκο ομόλογό του πως θέλει να ισλαμοποιήσει τη χώρα του. «Το πρόβλημα δεν είναι η τραγωδία που ζήσαμε χθες, το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Παρατηρούμε, όχι μόνο εμείς, όλος ο κόσμος το βλέπει, ότι η πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης είναι να στηρίζουν την ισλαμοποίηση της χώρας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος και τόνισε πως μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, η Ρωσία κάνει το σωστό με το να προειδοποιεί τους πολίτες της για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν ταξιδεύουν στην Τουρκία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο IFAX, ότι αντιαεροπορικά συστήματα S-400 θα σταλούν σε ρωσική αεροπορική βάση του Χμέιμιμ στη Συρία. Η ανάπτυξη αυτών των συστημάτων τελευταίας γενιάς θα ολοκληρώσει τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες το γενικό επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ανοικτά της επαρχίας της Λαττάκειας ρωσικού καταδρομικού πλοίου εξοπλισμένου με πυραύλους Moskva και αντιαεροπορικά συστήματα και την συνοδεία των ρωσικών βομβαρδιστικών που επιχειρούν στη Συρία από ρωσικά καταδιωκτικά αεροσκάφη.
 
Μεντβέντεφ: Η Τουρκία προστατεύει τους τζιχαντιστές
"Πολεμικές" ήταν και οι δηλώσεις του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρωθυπουργού τους Ρωσίας, που κατηγόρησε Τούρκους αξιωματούχους πως έχουν απευθείας οικονομικό ενδιαφέρον για εμπόριο πετρελαίου με τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους. «Οι πράξεις της Τουρκίας είναι de facto προστασία του Ισλαμικού Κράτους» είπε ο Μεντβέντεφ. «Δεν αποτελεί έκπληξη, αν σκεφτεί κανείς και τις πληροφορίες που έχουμε για άμεσο οικονομικό ενδιαφέρον κάποιον Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με την προμήθεια πετρελαίου από περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος», πρόσθεσε.
«Οι ριψοκίνδυνες και εγκληματικές πράξεις των τουρκικών αρχών, προκάλεσαν επικίνδυνη κλιμάκωση στις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογήθει ούτε από την προστασία των συνόρων», σημείωσε ο Μεντβέντεφ.  Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε προειδοποιήσει ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους μπορεί να προκαλέσει ακύρωση κοινών οικονομικών συμφωνιών. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Γαλλία, όμως, Αλεξάντρ Ορλόφ, είχε... ανοίξει την πόρτα της συνεργασίας κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Μόσχα είναι έτοιμη "για τη σύσταση κοινού επιτελείου" κατά του ISIS με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Γαλλίας και ακόμη και της Τουρκίας είπε στο ραδιόφωνο Europe 1. "Είμαστε έτοιμοι να σχεδιάσουμε από κοινού πλήγματα επί των θέσεων του Daech (Ισλαμικό Κράτος) και να συστήσουμε για τον σκοπό αυτόν ένα κοινό επιτελείο με τη Γαλλία, την Αμερική, όλες τις χώρες που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτόν τον συνασπισμό", δήλωσε ο. "Οι Τούρκοι εάν θέλουν και αυτοί, είναι ευπρόσδεκτοι".
 
Η Ουκρανία κλείνει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροπλάνα
Στον χορό της αντιπαράθεσης μπαίνει και η Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ ανακοίνωσε σήμερα ότι πλέον θα απαγορεύεται στα ρωσικά αεροπλάνα να πετούν πάνω από την Ουκρανία. «Η ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει σε όλες τις πτήσεις των ρωσικών αεροπορικών εταιρειών να χρησιμοποιούν τον ουκρανικό εναέριο χώρο. Η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τον ουκρανικό εναέριο χώρο για προκλήσεις», ανακοίνωσε ο Γιατσενιούκ στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου.

Ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν απαγορεύσει οποιαδήποτε απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ τους. Οι ρωσικές αρχές έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους στα ουκρανικά αεροσκάφη, όμως μέχρι τώρα τα ρωσικά πολιτικά αεροσκάφη μπορούσαν να πετούν πάνω από την Ουκρανία.

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο δεν έχει προχωρήσει σε νέες πληρωμές, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα και στη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, ανακοίνωσε η ρωσική εταιρεία Gazprom. Από την πλευρά της η ουκρανική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz διαβεβαίωσε ότι θα αγοράσει ρωσικό αέριο «σε περίπτωση ανάγκης» και ότι θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη μεταφορά του στην Ευρώπη. Περίπου το 15% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη περνά από το ουκρανικό έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου