Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ: Έχετε γεια.... βρυσούλες

 
"Τις βρύσες που λαχτάραγες
να πας να ξεδιψάσεις
Τώρα να τις ξεχάσεις
ντόπιε... περαστικέ.."
 
Φυσικά και είναι μια "παράφραση" του γνωστού ποιήματος "Το δάσος" και το δανειστήκαμε μόνο και μόνο για να αναδείξουμε την καταστροφή που επέρχεται στην κληρονομική ομορφιά της Ναυπάκτου με την κατάργηση  κρουνών, που ήταν διάσπαρτες στη πόλη, αναγκάζοντας "ντόπιους και περαστικούς", ποιητές και λογοτέχνες να την "ονομάζουν"....  "κρουνοπολιτεία"!
 
Η Ναύπακτος νερά έχει... Πολλά νερά.... Προς τι λοιπόν, αυτή η "καταστροφική μανία"  των παραδοσιακών κρουνών;
Κάθε δημοτική αρχή, τις βάζει σαν ... στόχο!.. Για οικονομία;
 
Για την ιστορία  αναφέρουμε τις βρύσες που έχουν καταργηθεί ή... ξηλωθεί και οπωσδήποτε αυτές που μας έρχονται στο νου αυτή την ώρα:
* Στον κεντρικό δρόμο μπροστά από το Super Market "Α.Β." ! H βρύση υπάρχει αλλά εδώ και κάτι χρόνια είναι κλειστή!
* Στη γωνία απέναντι από το περίπτερο που είναι στο ΞΕΝΙΑ.... Ήταν μια πανέμορφη μαντεμένια βρύση η οποία αφαιρέθηκε τελείως χωρίς κανείς να γνωρίζει που... βρίσκεται και τι στολίζει!...
* Στη Κεντρική Πλατεία Φαρμάκη!.. Την κατήργησαν και μετέφεραν το νερό δίπλα στο άγαλμα   του Άγνωστου Στρατιώτη διοχετεύοντάς το σε.. "κουρίτους" ή κατ' ευφημισμό... "σιντριβάνι" , το οποίο απ'  ότι μαθαίνουμε,  θα ξηλώσουν για τη δημιουργία "πράσινου" ίσως και την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων!...
 
Η ιστορική "Βρύση της Αγάπης" όπως είναι σήμερα... Τα νερά που βλέπουμε είναι... της βροχής....
 
* Η ιστορική βρύση της "Αγάπης" χρόνια τώρα δεν είναι... βρύση!.. Ούτε "Αγάπης"... Ούτε καν "Μίσους".... Είναι βρύση "μελαγχολίας" για τους ντόπιους!... 
Ο αείμνηστος Δήμαρχος Νίκος Πανταζής την είχε εξωραίσει με πέτρα αλλά, οι μετέπειτα Δήμαρχοι την εγκατέλειψαν με αποτέλεσμα οι "γούρνες" της να μην έχουν έκτοτε νερό!
 
      Ίσως να υπάρχουν και άλλες παλαιές βρύσες στη Ναύπακτο που είτε εγκαταλείφθηκαν είτε... ξηλώθηκαν για να μην θυμίζουν το πέρασμά τους..
Παρακαλούμε όποιον Αναγνώστη μας γνωρίζει κάτι να μας ενημερώσει..
 

Η βρύση "Ντότσικα" όπως ήταν πριν ένα μήνα 
 
Ωστόσο για την ανάδειξη του σημερινού θέματος η αφορμή δόθηκε από μια τωρινή περίπτωση...
 
Αναγνώστης, γνωστός Επιστήμονας και φυσιολάτρης, μας τηλεφώνησε, σε έξαλλη κατάσταση, για να διαμαρτυρηθεί για το κλείσιμο τώρα και της  βρύσης "Ντότσικα" (φωτο)στο μπροστινό μέρος της Αγίας Παρασκευής προς την οδό "Ψαρρού"! Μάλιστα δήλωσε την πρόθεση να καταθέσει μήνυση εναντίον "παντός αρμοδίου" που έδωσε εντολή να "σφραγιστεί" η βρύση! 
 
Να θυμίσουμε πως η συγκεκριμένη βρύση έχει ξεδιψάσει πολλούς συνανθρώπους μας μιας και στο σημείο ήταν ο Σταθμός Λεωφορείων του ΚΤΕΛ Φωκίδας  και, ειδικά τους θερινούς μήνες, οι επιβάτες περίμεναν αρκετή ώρα εκεί μέχρι να επιβιβαστούν και να φύγουν για τον προορισμό τους...  
Δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι εδώ και 20 περίπου ημέρες σφράγισαν τη βρύση επειδή τώρα δεν υπάρχει εκεί το ΚΤΕΛ....
 
Εμείς από την πλευρά μας  προσπαθήσαμε να μάθουμε το λόγο που έκλεισε η βρύση "Ντότσικα" και ακόμα για το μέλλον της αλλά... όλοι όσους ρωτήσαμε στο Δήμο, δήλωσαν... άγνοια!..
 
Πάντως το θέμα δεν έχει κλείσει...  Το μέλλον της βρύσης θα παρακολουθείται.... 
 
 
 
 

 

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου