Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014

Ταξίδι στην Ορεινή Ναυπακτία

koi-oreini-nafpaktia (600 x 399)Σαράντα, μόνο, χιλιόμετρα από τα παράλια του Κορινθιακού Κόλπου, όπου η θάλασσα φαίνεται σκούρα και απρόσιτη το χειμώνα, τα βουνά της Ορεινής Ναυπακτίας μας προσκαλούν. Χωριά και έλατα συνυπάρχουν μέσα στο πέπλο της ησυχίας που απλώνεται όπως το παχύ χιόνι που «ντύνει» τις πλαγιές. Η ανάβαση ξεκινά από το χωριό Ευπάλιο και τα δέντρα κάνουν αισθητή την παρουσία τους γρήγορα.

Η Ελατού, ένα χωριό που περιβάλλεται από πυκνό δάσος είναι γνωστή και ως Όρος Ομάλια και θωρεί τις κοιλάδες από τα 1.649 μέτρα υψόμετρο. Συνεχίζοντας στο δρόμο μετά την Ελατού περνάμε στην Άνω Χώρα, ένα γραφικό χωριό που στέκεται πάνω από την… Κάτω Χώρα η οποία σε σχέση με τη μεγάλη της αδερφή μοιάζει ως μία μικρή συνοικία. Οι εκκλησιές δεσπόζουν στην Άνω Χώρα (Αγ. Παρασκευή, ξωκλήσι Αγ. Δημητρίου), με τα δάση να παραμένουν αναλλοίωτα ανά τους αιώνες.

Οι δρόμοι προς την Ορεινή Ναυπακτία είναι πλέον ασφαλτοστρωμένοι. Όμως αυτό δε σημαίνει πολλά, αφού ο χειμώνας στο βουνό δεν έχει καμία σχέση με αυτόν της πόλης ή των πεδιάδων. Οι αλυσίδες κρίνονται απαραίτητες, όπως και τα τετρακίνητα οχήματα, για να μην μπλέξουμε σε περιπέτειες. Με καλή οργάνωση και σωστό εξοπλισμό, η εκδρομή σε έναν τόπο τόσο κοντά αλλά τόσο «μακριά» από την Αθήνα μπορεί να γίνει ταξίδι ζωής και ανάσα ανανέωσης.

Όσο θωπεύουν οι αισθήσεις μας το απλωμένο χιόνι, την ηρεμία του δάσους των ελάτων, τόσο καταλαβαίνουμε πως το μέρος αυτό είναι ένας επίγειος, χειμερινός παράδεισος.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου