Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Στο απροχώρητο η κατάσταση με τους.... ρομά

geg-astynomia-roma

Με επιστολή τους στον δήμαρχο  και δυο αντιδημάρχους, τα μέλη του Συλλόγου «Νέα Γη»  στα Αϊ Βασιλιώτικα του Αγρινίου, περιγράφουν με μέλανα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, με την παραβατική συμπεριφορά των ρομά, παραθέτοντας μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με κλοπές, διαρρήξεις, επιθέσεις κλπ, παράλληλα εκφράζοντας παράπονα και για την στάση της Αστυνομίας.
               Όπως επισημαίνουν, τα ζητήματα με τους ρομά, έχουν πλέον επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα ζητώντας την τήρηση της «συμφωνίας»  που όπως αναφέρουν έγινε με τον κ. Παπαναστασίου για την «αυστηρή εφαρμογή των νόμων». Να θυμίσουμε πως ο νέος δήμαρχος προεκλογικά είχε θέσει ψηλά στην ατζέντα το θέμα των ρομά και της παραβατικότητας τους ενώ και ο Σύλλογος «Νέα Γη»  είχε ανακοινώσει ανοικτά την υποστήριξη του στην υποψηφιότητα του.  Μόλις  μερικούς μήνες μετά ο Σύλλογος υπενθυμίζει στον δήμαρχο πως  η κατάσταση δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί, ζητώντας την συνδρομή του, αν και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του δήμου, λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν, πέρα από κάποιες παραστάσεις σε Δικαιοσύνη και Αστυνομία.
Αναλυτικά η επιστολή του Δ.Σ. του Συλλόγου:
«Κε Δήμαρχε,
Σήμερα, 29 του Οκτώβρη, πολλοί από τον Σύλλογό μας, αποφασίσαμε να σας επισκεφθούμε, αλλά απουσιάζατε λόγω υποχρεώσεών σας. Έτσι σας γράφουμε.
Γνωρίζουμε κε Δήμαρχε, ότι πολλές οι σκοτούρες σας και οι υποχρεώσεις και ακόμη μία η δική μας (που δεν είναι μόνο δική μας). Η κατάσταση εδώ έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και το σπουδαίο είναι ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Και εξηγούμεθα:
Μία ομάδα από ΡΟΜΑ (όχι όλοι) έχει ρημάξει, στην κυριολεξία, την περιοχή. Δεν αφήσανε τίποτε που να μπορεί να πωληθεί. Όλη η περίφραξη του αεροδρομίου, όλη η περίφραξη του ποδοσφαιρικού γηπέδου, του σχολικού συγκροτήματος, τα αλεξικέραυνα των σχολείων, όλες οι σχάρες των υπονόμων, καθώς και των πεζοδρομίων (ο Δήμος συνεχώς τις αντικαθιστά προς αποφυγή δυστυχημάτων, αλλά την άλλη μέρα πάλι λείπουν). Μικρά οικόπεδα παππούδων που προσπαθούσαν να γεμίσουν τον λίγο καιρό που τους έμεινε να ζήσουν, τα αδειάσανε στην κυριολεξία. (Οι παππούδες ούτε την στην αστυνομία καταφύγανε, για όσες φορές πήγαν, νομίζουν ότι τους λοιδορούν. Μπορούμε να σας δώσουμε στοιχεία και καταθέσεις).
Κε Δήμαρχε, τα λίγα αγροτικά (χωρίς αγρότες) των ΡΟΜΑ που κάνουν αυτή τη δουλειά, οι λίγες μάντρες αποδοχής των κλοπιμαίων, τόσο δύσκολο είναι να ελεγχθούν, και εάν όντως παρανομούν, να επιβληθούν ποινές που να μην μπορούν να αγνοηθούν στο μέλλον;
Άλλο πρόβλημα, τα μικρά αθιγγανόπουλα, από λίγες οικογένειες, δεκάχρονα κυρίως, που έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος όλων, γιατί δρουν μέρα μεσημέρι μπροστά στα μάτια μας ανενόχλητα, γιατί ξέρουν από τους γονείς τους ότι είναι στο απυρόβλητο και αλλοίμονο σ’ αυτόν που θα προσπαθήσει να τους κάνει παρατήρηση. Θα πετροβοληθεί. Η αστυνομία γνωρίζει τους γονείς τους. Τόσες φορές τους έχουν υποδείξει, τι κάνει;
Δεν υπάρχουν νόμοι γι’ αυτούς; (Τα παιδιά ποτέ δεν φταίνε). Δεν υπάρχουν ιδρύματα για σωφρονισμό για καλό και των παιδιών και εμάς; Γιατί αφήνουν τη μελλοντική απειλή, τους αυριανούς Ρωχάμηδες να ανδρωθούν; Γιατί επιτρέπουν τα καθημερινά ράλι,  σπινιαρίσματα, τα μεγάφωνα, ιδίως δίπλα στα σχολεία που φοιτούν μικρά παιδιά; Γιατί επιτρέπουν τη ρύπανση (βρωμιά) στους τόπους της κατοικίας των, παρά τις παροτρύνσεις των υγειονομικών αρχών, απειλώντας έτσι τη δημόσια υγεία; Ο νέος Εισαγγελέας προς τιμήν του έστω και αργά, άκουσε τις πολλές εκκλήσεις μας και φαίνεται ότι ανέλαβε δράση έστω και μόνο προς τα αυθαίρετα παραπήγματα.
Κε Δήμαρχε,
Είμαστε βέβαιοι ότι θα τηρήσετε την υπόσχεσή σας, την συμφωνία μας. «Αυστηρή εφαρμογή των νόμων».
Περιμένουμε από εσάς να συντονίσετε τις ενέργειές σας με τις συναρμόδιες αρχές. Την αστυνομία (που κατά τη γνώμη μας πάντα δρα, αλλά αναποτελεσματικά χωρίς όραμα λόγω πιθανώς πιέσεων) και τον Εισαγγελέα που από αυτόν πολλά προσδοκούμε. Το τονίζουμε: εάν υπάρχει θέληση, υπάρχει λύση. Και όλα αυτά τώρα, γιατί αύριο θα είναι αργά.»
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον Σύλλογο των κατοίκων στα Αϊ Βασιλιώτικα το βράδυ του Σαββάτου άγνωστοι «άδειασαν» οικία γυναίκας στην οδό Αγγελοκάστρου , ενώ την Κυριακή ομάδα νεαρών ρομά πετροβόλησε το σπίτι του προέδρου του Συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου