Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Κουφό: Το 2014 γίναμε κατά 15% .... πλουσιότεροι!

Κουφό! Το 2014 γίναμε πλουσιότεροι κατά 15% υποστηρίζει σοβαρή ελβετική τράπεζα

Οσοι το διαβάσετε μην ...κουφαθείτε. Τα ελληνικά νοικοκυριά από το δεύτερο τρίμηνο του 2013 ως το δεύτερο τρίμηνο του 2014 έγιναν πλουσιότερα κατά 15% και η άνοδος αυτή ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο!

Ναι καλά διαβάσατε. Εν μέσω κρίσης γίναμε πλουσιότεροι. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται η ελβετική τράπεζα Credit Suisse, σε μελέτη που συνέταξε για τον πλούτο των νοικοκυριών και δημοσίευσε η kathmerini.gr.

Πάντως, σε σύγκριση με την προ κρίσης εποχή, δηλαδή το 2007, οι Ελληνες έγιναν φτωχότεροι κατά 230 δισεκατομμύρια δολάρια. Ευτυχώς γιατί για φανταστείτε να μας έλεγαν ότι γίναμε πλουσιότεροι. Στο Δαφνί θα μας έστελναν όλους.

Μάλιστα ο πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών ανέρχεται στο αστρονομικό (κρατηθείτε) 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Το ποσό αυτό προκύπτει αν προσθέσουμε την αξία των ακινήτων την οποία η Credit Suisse υπολογίζει σε 770 δισεκατομμύρια δολάρια και των χρηματοοικονομικών επενδύσεων που εκτιμώνται σε 309 δισ. δολάρια. Από το ποσό αυτό αφαιρούνται υποχρεώσεις 170 δισ. δολαρίων και προκύπτει το απίστευτο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Οσον αφορά στην αύξηση του πλούτου των νοικοκυριών κατά 15% σε ένα χρόνο οι συντάκτες της έκθεσης το αποδίδουν στην άνοδο των χρηματιστηρίων και γενικότερα των χρηματοοικονομικών προϊόντων, στη μείωση του δανεισμού και στην ανατίμηση του ευρώ κατά 6% έναντι του δολαρίου.
Οι τρεις αυτοί παράγοντες αντιστάθμισαν τη μείωση της αξίας των ακινήτων κατά 10% περίπου.

Εξετάζοντας λίγο βαθύτερα την υπόθεση βλέπουμε ότι η αύξηση του πλούτου οφείλεται πρωτίστως στο πλουσιότερο 10% του πληθυσμού του οποίου η περιουσία σε ακίνητα είναι συγκριτικά πολύ μικρή σε σύγκριση με την αξία της περιουσίας σε μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Που σημαίνει ότι οι Ελληνες που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία έχουν γίνει φτωχότεροι, πράγμα που αφορά στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και την εικόνα αντιστρέφει το πλουσιότερο 10% που έγινε ακόμα πιο πλούσιο εν μέσω κρίσης, για να επιβεβαιωθούν όσοι υποστηρίζουν ότι οι πλούσιοι στην Ελλάδα δεν πλήρωσαν για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τα παράδοξα των αριθμών και των συγκρίσεων συνεχίζονται αφού όταν η σύγκριση γίνεται στο επίπεδο του μέσου Ελληνα βλέπουμε ότι το δεύτερο τρίμηνο 2014 ο καθαρός πλούτος ήταν 111.405 δολάρια από 96.646 δολάρια το β΄ τρίμηνο του 2013. Από το σύνολο τα 83.907 προέρχονταν από την ακίνητη περιουσία, οι άλλες επενδύσεις αποτιμήθηκαν σε 46.604 δολάρια και οι υποχρεώσεις 19.106 δολάρια. Σε σύγκριση με το 2013 παρατηρείται σημαντική αύξηση στις επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα κ.λπ. κατά περίπου 11.000 δολάρια, μια αύξηση της ακίνητης περιουσίας κατά περίπου 6.000 δολάρια (την οποία αποδίδουν στην ανατίμηση του ευρώ κατά 6% έναντι του δολαρίου, παρότι η αξία των ακινήτων είχε μειωθεί κατά 10% περίπου), και σε μια μικρή αύξηση των υποχρεώσεων κατά 400 δολάρια (πάλι εξαιτίας της υποτίμησης του δολαρίου έναντι του ευρώ).

Κατά λοιπά δικαιώνονται εκείνοι που υποστηρίζουν πως οι αριθμοί ευημερούν και οι άνθρωποι δυστυχούν, καθώς και ότι ο μέσος όρος είναι η μεγάλη απάτη των αριθμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου